miércoles, 4 de febrero de 2009

MESA REDONDA - LA VAMPIRA DE LA CALLE PONIENTE- BCNEGRA 03.02.2009


Els cas d'Enriqueta Martí va ser examinat ahir amb lupa per una sèrie d'autors que han escrit sobre l'anomenada "vampira del carrer Ponent: Fernando Gómez ( El misterio de la calle Poniente, Huerga e Fierro Editores); Marc Pastor, que treballa a la secció de policia científica del Mossos d'Esquadra i guanyador del I Premi Crim de Tinta per La mala dona (La Magrana) i Elsa Plaza (El cielo bajo los pies, Marlow/Edhasa). "Enriqueta Martí va ser un cap de tur al voltant del qual s'han teixit tot de llegendes, las mateixes que servien per acusar les dones de bruixes", va defensar Plaza, que ha analizat què passava amb la maternitat "fora d'ordre" a principis del segle XX. Segons l'escriptora argentina, no es por parlar de "vampira" sinó de "vampirs", ja que al Raval de l'època la pràctica d'explotar nens amb fins sexuals o laborals era del tot corrent. Malgrat les visions divergents, els tres autors van estar d'acord a l'hora de parlar de una Barcelona "putrefacta" ("res a veure amb la que descriu Mendoza a La ciudad de los prodigios", va comentar Gómez) i del fet que en la Barcelona d'avui en dia, encara hi ha "vampirs, gent que explota altra gent i agredeix les dones moguts per la misogínia ancestral", va argumentar Plaza. Pastor es va afanyar a afegir: "La policia, però, noés la mateixa que abans." (El Punt Diari- 04.02.2009)

Podemos decir que la mesa redonda de ayer por la tarde fue la más concurrida que llevamos. Fernando Gómez, Marc Pastor y Elsa Plaza con la moderación modelica de Rosa Ribas me llevaron a principios del siglo pasado, a una Barcelona que reconozco y siento propia. Se respondieron preguntas y supongo que con la lectura de estos libros seguirán más. ( crucedecables.blogspot.com - 04.02.2009)

EL FILON DE LA VAMPIRA DE BCN - Marc Pastor reconoció ayer que había hallado todo un filón al investigar para su novela La mala dona la vida de Enriqueta Martí, la prostituta que en la Barcelona de principios del siglo XX recibió el apodo de la vampira del carrer Ponent tras ser acusada del secuestro y asesinato de varios niños. Y no hay duda de ello; ayer sus acompañantes en una mesa redonda en la Virreina eran fernando Gómes y Elsa Plaza, otros dos escritores con sendad novelas - El misterio de la calle Poniente y El cielo bajo los pies - inspiradas en aquellos hechos. En la charla se irguió como coprotagonista aquella Barcelona hoy desaparecida en la que no era extraño hallar en la calle fetos, fruto de maternidades no deseadas. ( Anna Abella - El Periódico de Cataluña- 04.02.2009)

No hay comentarios: